Izrada web sajtova

Da li vam je potreban web sajt koji je 100% siguran, brzo se učitava i izgleda odlično? U tom slučaju izrada web sajta korišćenjem HTML, CSS3, JavaScript i PHP programskog jezika predstavlja pravi izbor!

Statički websajt

Statički web sajtovi

Statički web sajtovi ne zahtevaju učestale promene i uglavnom nemaju upravljački panel. Izrada statičkih web sajtova se zasniva na programskim rešenjima koja su usko prilagođena potrebi klijenta. Učitavaju se brže od dinamičkih web sajtova.

wordpress

Dinamički web sajtovi

Dinamički web sajtovi imaju upravljački panel koji omogućava korisniku da učestalo ažurira i dodaje novi sadržaj. Sve informacije dinamičkog sajta se čuvaju u bazi podataka. Izrada dinamičkih web sajtova se zasniva na instalaciji i podešavanju CMS sistema.

I statički i dinamički web sajtovi su izrađeni pomoću HTML, CSS, Javascipt i PHP programskog jezika a glavna razlika je u načinu njihovog upravljanja i održavanja. Pre nego što počnete sa izradom web sajta, jedna od najvažnijih odluka je kako upravljati sadržajem vašeg novog web sajta. Ako odlučite da kreirate web sajt koji treba da prikaže prisutnost na web-u, koji se veoma brzo učitava i ne zahteva puno održavanja onda statički web sajt predstavlja pravi izbor. Ako planirate izradu web sajta sa čestim menjanjem sadržaja, bolje je da se odlučite za CMS – sistem za upravljanje sadržajem. Dinamički web sajtovi zahtevaju učestalije održavanje i ažuriranje CMS sistema i njegovih programskih dodataka.

wordpress

Izrada WordPress sajtova

WordPress je svetski CMS broj jedan (sistem za rukovođenje sadržajem). Služi kao platforma za izradu dinamičkih web sajtova. Korišćenjem ovog CMS-a izrađeni su sajtovi kao što su The New York Times, Forbes, Facebook Blog … Prema jednoj studiji, danas je 50% od milijardu web sajtova izrađeno pomoću WordPress-a. Osnovne karakteristike ovog CMS sistema su:

Prilagodljivi (eng. responsive) dizajn

Vaš web sajt će izgledati jednako dobro na bilo kom uređaju

Vaš veb sajt na bilo kom uređaju

Prilagodljivi dizajn u svojoj elementarnoj definiciji je upotreba CSS medijskih upita i javascript-a da bi se preuredio raspored web sajta kako bi njegov izgled odgovarao različitim veličinama ekrana. Ovo može da se kreće od širokog desktop ekrana do najmanjih pametnih telefona. Prilagodljivi (eng. responsive) web dizajn možete da testirate na bilo kom pametnom telefonu ili tablet uređaju, ili da ga testirate pomoću web inspektora, ili jednostavno smanjite prozor Google Chrome browser-a na vašem računaru.